Dingen weten over Haagse pareltjes: begraafplaats Ter Navolging, verborgen in Scheveningen

Dingen weten over Haagse pareltjes: begraafplaats Ter Navolging, verborgen in Scheveningen

Het komt ervan! De strandtenten staan er en ik zie mezelf al zitten met het zand tussen mijn tenen… Dus – natuurlijk –  op de scootâh rijd ik richting Scheveningen en ik heb er zin in! En ook nu weer neem ik een kleine omweg en rij over de Scheveningseweg en zie op de hoek met de Duinstraat en de Hoge Prins Willemstraat die prachtige en bijzondere Haagse begraafplaats “Ter Navolging”. Verscholen achter het bankgebouw op de hoek staat het toegangshek. Een pad naar boven en nog een toegangspoort en daarachter een prachtig klein begraafplaatsje met alleen liggende stenen. Het lijkt wel een kerkvloer, maar dan in de open lucht. En dat is nou precies wat de bedoeling was in 1778. Rijke mensen werden toen in de kerk begraven, de term “rijke stinkerds” stamt niet voor niets uit die tijd. En er kwam een intitiatief om buiten de stad een begraafplaats aan te leggen (Scheveningen was toen nog “buiten de stad”..). Dit was natuurlijk veel hygiënischer en de begraafplaats werd dan ook “Ter Navolging” genoemd in de hoop dat het voorbeeld gevolgd zou worden.

Een blog  is natuurlijk niets zonder de juiste namedropping dus hier komt-ie: Betje Wolff, Aagje Deken, Groen van Prinsterer en nog veel meer. Ze liggen er begraven.

Ter Navolging, één van de oudste en particuliere begraafplaatsen van Nederland, op een Scheveningse duin, omgeven door bebouwing. Schitterend toch…. Bezoek het en geniet van het leven!

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie