De honden van freule Daisy op landgoed Clingendael

De honden van freule Daisy op landgoed Clingendael

Soms laat ik mijn scootâh staan en kies ik voor een mooie wandeling. Zeker als het lijkt op een lentedag. Maar vrees niet, want –waar ik ook ben- ik heb altijd wel weer wat te melden. Met mijn zoontje in de wandelwagen kies ik voor een prachtig stuk Den Haag, landgoed Clingendael. Hoop te zien, hoop te beleven. Maar buiten de japanse tuin is er nog veel meer te zien, zoals ….. een Hondenbegraafplaats(je) onder een boom vlakbij het landhuis… huh, hoe zit dat dan weer ….?

Het huis Clingendael werd in 1804 aangekocht door Baron van Brienen (en die kennen we natuurlijk als oorspronkelijke bewoner van Hotel des Indes). De vrouw van deze baron, Marguerite van Brienen had de liefdevolle bijnaam freule Daisy. Zij was een fervent hondenliefhebster. En wanneer één van haar honden stierf werd-ie begraven onder de linde, tegenover het huis. Alle honden kregen een eigen grafsteen. Ooit staande stenen maar de bewoner van Clingendael in de 2e W.O, Seyss Inquart liet de stenen plat leggen want hij vreesde voor sluipschutters, tja..

Wat een dag.. zon op mijn hoofd, een wandeling door een prachtige omgeving en weer wat bijzonders over Den Haag te weten gekomen… Ik besluit mijn wandeling in Theeschenkerij IJgenweis op Clingendael. Ik geniet, ik drink en ik denk na waar mijn volgende wandeling – of scootâhrit – mij brengt.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie